Legislatie

De ce un Arhitect ?

Dintotdeauna viața oamenilor a depins de construcțiile realizate de aceștia. Tot ceea ce ne face bine sau ne face rău, ne bucură sau ne deranjează are legătură și cu locurile și spațiile în care trăim. Pentru a construi cât mai bine și pentru a configura și amenaja spațiile, oamenii s-au specializat tot mai mult în a lucra cu aspirațiile și nevoile celor care vor folosi construcțiile. Din cele mai vechi timpuri această preocupare a fost realizată de arhitecți. Tot mai mulți contribuitori au apărut pentru a rezolva cât mai bine aspecte legate de calcule, evaluări, materiale, tehnologia construirii și a utilizării clădirilor.

Construcțiile avansează devenind verzi, inteligente, integrate sau responsabile. De fiecare dată, pentru ca rezultatul gândirii și realizării construcțiilor să fie cel mai bun cu putință, aveți nevoie de arhitect. El va căuta să adapteze ceea ce doriți la condițiile locului în care intervine. Tot el este cel care va dialoga pentru a înțelege foarte bine ce trebuie să vă propună și apoi pentru a vă transmite foarte limpede ce avantaje are proiectul.

Arhitectul pe care l-ați ales va face în așa fel încât tot ceea ce se compune pentru a realiza construcția să se potrivească în echilibru și armonie cu dorințele, posibilitățile și disponibilitățile existente, așa cum un dirijor are grija ca sunetul rezultat din instrumentele tuturor celor din orchestră să fie muzica. În acest caz dirijorul a compus și partitura după care se cântă.

Aveți nevoie de arhitect, dar nu de oricine. Aveți nevoie de cel care, prin ceea ce a mai realizat, vă oferă speranța de a vă oferi satisfacție. Aveți nevoie de cel care, prin felul în care discută, ascultă, înțelege și propune, vă transmite siguranța lucrurilor aflate pe mâini bune. Aveți nevoie de cel care urmărește ca toate detaliile să fie rezolvate și toți cei care lucrează să o facă așa cum și-ar dori să fie pentru ei înșiși.

arh. Șerban ȚIGĂNAȘ

Misiunile arhitectului sunt alcătuite din:

  • misiuni de bază – serviciile care trebuie să fie contractate și pe care arhitectul trebuie să le presteze pentru a livra un proiect de nivel calitativ corespunzător;
  • misiuni suplimentare – servicii care nu fac parte din pachetul de bază obligatoriu, dar a căror contractare și realizare este recomandată în vederea creșterii calității proiectului și a controlului investiției; 

Nu lucrați cu un arhitect fără a cunoaște componența misiunilor arhitectului (consultați broșura pusă la dispoziție de O.A.R.) și nu contractați servicii de arhitectură decât dacă acestea conțin în integralitate misiunile de bază.

Pentru a clarifica care este parcursul corect și complet al unui proiect (de la primul contact între arhitect și client, până la livrarea proiectului) și pentru a facilita evaluarea ofertelor de către clienți, monitorizarea activității și controlul bunei desfășurări a proiectului, OAR a dezvoltat documentul intitulat Misiunile arhitectului.

Acest set de Misiuni a fost elaborat în conformitate cu rezultatele mai multor studii realizate de Consiliul Arhitecților din Europa și corelate cu practica românească, legislația și cadrul normativ în vigoare.

Cum lucrezi cu un arhitect?

După prima întâlnire dintre dumneavoastră (client) și un arhitect, furnizarea informațiilor preliminare către acesta (temă de proiectare inițială, amplasament lucrare, ș.a.m.d.) și ofertarea de către arhitect a serviciilor de proiectare structurate conform Misiunilor arhitectului, va urma partea de evaluare a ofertei (sau a ofertelor dacă au existat discuții cu mai mulți arhitecți) și de contractare propriu-zisă.

Pentru a veni în ajutorul arhitecților și clienților/promotorilor, Ordinul Arhitecților din România a elaborat două instrumente după cum urmează:

Aceste instrumente oferă atât arhitectului, cât și clienților / promotorilor baza necesară pentru a calcula volumul de muncă aferent proiectului (stabilit obiectiv în baza unei metodologii științifice) și pentru a formaliza relația contractuală în baza unor contracte cadru de proiectare, adaptate tipologiilor de servicii pe care arhitecții le prestează de regulă în practica profesională.

Important! Verificați ofertele luând ca termen de comparație același indicator! (ore de proiectare, tarif/oră), ținând cont întotdeauna de Misiunile ofertate (ce face efectiv arhitectul în proiect). Nu contractați pachete de servicii incomplete care nu conțin integral misiunile de bază.

De ce este util un sistem informatic al activitatii ordinului?

  • Pentru că ne eficientizează activitatea zilnică la nivel național, ne ajută să eliminăm operațiuni birocratice consumatoare de timp și permite în timp real livrarea de informații.
  • Deoarece ne pune în poziția avantajoasă de a oferi date și informații relevante despre construire și arhitectură, prin datele agregate din cererile de dovadă de luare în evidență a proiectelor.
  • Fiindcă ne permite emiterea de solicitări pertinente și obiectiv justificate în relație cu autoritățile publice, pentru o politică pentru arhitectură asumată.
  • Putem oferi astfel clientului din piața de servicii de arhitectură posibilitatea justă de a-și cunoaște mai bine arhitectul, de a alege un arhitect pe bază de competențe și de experiență și de a fi protejat de fraudă.
  • Astfel poate exista o verificare directă a dovezilor de luare în evidență emise de filiale, de către autoritățile publice și de către client, eliminându-se posibilitatea de fraudă.

Anunțuri angajare

ANGAJAM ARHITECT

ARHIMAR, birou de proiectare in arhitectura si urbanism, cauta un coleg nou pentru pozitia de Arhitect Cladiri in cadrul biroului din Cluj-Napoca. Candidatul potrivit va avea oportunitatea sa lucreze la proiecte de anvergura din sectoarele reziden...

Meta Morphosis Architecture...

META/MORPHOSIS Architecture Studio caută, în vederea angajării, 1 arhitect cu minim 2 ani de experiență Ce căutăm? absolvent de studii de arhitectură, talentat, pasionat și foarte creativ experiență în proiectare în toate etapele ei: stu...

Angajam Arhitect cu drept d...

  Mentor Construct este o companie din Cluj-Napoca, care ofera servicii de antrepriza generala in proiectare pentru orice tip de investitie publica sau privata. Formam o echipa multidisciplinara din arhitecti (creativi, dinamici si pasionati de a...

Bd. Eroilor Nr.22 ap.10

Cluj Napoca, 400129

+40728330140

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Facebook

© OAR Transilvania.