A+ A A-

Doza De-a Arhitectura Newsletter Iunie 2016

 

De-a Arhitectura încheie încă un an şcolar prin expoziţii în toată ţara

 

A venit vara, o simţim cu toţii din plin. E deja Vacanţa Mare şi asta înseamnă că o nouă generaţie de elevi a încheiat şcoala pentru moment şi se bucură de tot ce poate oferi o vacanţă de vară. Nu înainte însă de a ne prezenta munca lor de un an (sau poate doi) în cadrul cursurilor De-a arhitectura. 

 

Noi le-am fost alături în timpul anului, iar acum, la final, le-am fost martori şi spectatori la expoziţiile care le-au permis celor mici să îşi prezinte munca de echipă care a rezultat în machete ale unor orăşele sau cartiere, case croşetate, drumuri presărate cu mirodenii, cartoane decupate şi colorate, hârtii creponate şi mototolite.

Copiii, uneori foarte emoţionaţi să prezinte în faţa colegilor, a profesorilor, a îndrumătorilor arhitecţi, a părinţilor şi a altor clase, au luat cuvântul, mai coerent sau mai stângaci, însă şi-au asumat munca şi au dus-o până la sfârşit. S-au fâstâcit când au fost strigaţi de gazdele De-a Arhitectura (membri în echipă sau arhitecţi voluntari) să vină să îşi ridice diploma – astestarea muncii de la clasă, s-au distrat să primească creioane cu mascota De-a Arhitectura – ca să continue să deseneze peste vară, s-au entuziasmat când au primit voucherele trimise de gazde – AFI Palace Cotroceni. Şi domnii şi doamnele învăţătoare, ca şi arhitecţii îndrumători, au primit diplome, cărţi şi reviste donate cu dărnicie de Revista Arhitectura, Igloo Media, Editura Simetria şi Tipografia G. Canale & C. Lucruri mici, mai degrabă simbolice, dar care sigur i-au bucurat cât de puţin pe destinatari.

Claudia Pamfil, membru fondator De-a Arhitectura şi responsabil formare ne spune despre expoziţia copiilor: „Este de subliniat faptul că, deşi atractiv şi colorat, nu rezultatul vizibil contează cel mai mult, ci întreg procesul, experienţa lor întreagă, faptul că au parcurs mediul construit la propriu şi la figurat, că fiecare etapă din curs a contat, că au lucrat împreună, că s-au şi contrazis, că au adus argumente şi interese personale într-o creaţie de grup. Şi că ştiu să exprime atât de bine tot procesul prin care au trecut! Şi că vocabularul şi atitudinea le sunt vizibil amprentate, le e drag mediul construit! Diversitate, flexibilitate, merit personal şi de grup! Întregul proces este important, nu doar  rezultatul.

Nu numai Bucureştiul a sărbătorit încheierea anului şcolar, ci oraşe din toată ţara au organizat expoziţii de final de an De-a Arhitectura. Aici au avut loc evenimente în ţară: Făgăraş, Braşov, Cristian, Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa, Maramureş, Sibiu şi Râmnicu Vâlcea.

Mulțumim AFI Palace Cotroceni pentru găzduire, OAR şi UAR pentru susţinerea programelor De-a arhitectura şi sponsorilor din anul școlar 2015-2016:

 Xella/Ytong: membru onorific De-a arhitectura din anul 2015
 Ordinul Arhitecților din România (OAR): partener strategic
 Uniunea Arhitecților din România (UAR): partener strategic
 Ordinul Arhitecților din România FT București: pentru dezvoltarea cursului „De-a arhitectura în orașul meu” 2011-2013
 FPSE: pentru dezvoltarea cursului „De-a arhitectura în orașul meu” 2011-2013
 Uniunea Arhitecților din România (UAR): pentru finanțarea programului de pregătire al îndrumătorilor (arhitecți și cadre didactice)
 Elmas: pentru susținerea cursului „De-a arhitectura la grădiniță”
 Holver: pentru programul „Creștem împreună județul Brașov”
 Goodyear Dunlop Tires România: pentru programul „Creștem împreună siguranţa în trafic”
 Greentek: pentru programul „Creștem împreună județul Iași”
 Rigips Saint-Gobain: pentru programul „De-a arhitectura pentru preşcolari”
 Zoiss: pentru programul „Creștem împreună județul Constanța”
 CA Immo, Ceresit, Duraziv, Galateca, ING, Magic Holiday, Ruukki, Simbio, Siniat, Star East Pet, Velux, Veranda: pentru Expoziția Case Ciripite 2016 – ediția a II-a
 ControlTech, DigitalSpirit, OminiClinic, Popăescu Architects: pentru că susțin educația în arhitectură
 Semimaraton Sibiu 2015: sponsorului principal – XUX Investment SRL, celor 94 de donatori, celor care au alergat pentru noi – arhitecți, prieteni, copii
 Swimathon Bucureşti 2015: sponsorilor principali – Hansen şi Siniat, celor 55 de donatori, celor care au înotat pentru noi, arhitecți, în echipele ARHimede și NOD Makerspace
 Ciclaton 2015: sponsorilor principali – Vonino, Schneider Electric, Wordsurf, Spokes.ro, celor 60 de donatori, celor care au pedalat pentru noi

 

 

 

 

 

Calendar evenimente viitoare De-a arhitectura 

 

02 iulie 2016

De-a Arhitectura participă la Swimathon, bazinul olimpic „Anatolie Grinţescu”, Bucureşti

 

02 iulie 2016

Atelier „Oraşul cuvintelor”, Eliana Mall, Braşov

 

04 iulie 2016

Expoziţie De-a arhitectura, Eliana Mall, Braşov

 

07 iulie 2016

Atelier „Strada animalelor”, Ludoteca Apolodor (Biblioteca Națională a României), București

 

09 iulie 2016

Atelier „Cetatea noastră”, Eliana Mall, Braşov

 

16 iulie 2016

Atelier „Scrisoare pentru casa mea”, Eliana Mall, Braşov

 

23 iulie 2016

Atelier „Grădina cu case”, Eliana Mall, Braşov

 

30 iulie 2016

Atelier de Scenografie, Eliana Mall, Braşov

 

 

 

 

 

De-a arhitectura în iunie

Atelier de Scenografie la Şcoala Gimnazială Nr. 195

 

În cadrul săptămânii „Școala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” a avut loc, la Școala Gimnazială Nr. 195, atelierul de scenografie al Asociației De-a Arhitectura, susținut de Digital Spirit. Personajul central al atelierului a fost Scooby Doo, câinele prieten care ajută la dezlegarea misterelor. A îndrumat arh. Corina Croitoru.

 

 

Atelier „Căsuţa omuleţului LEGO” la Alba-Iulia

 

Pe 18 aprilie a avut loc primul atelier De-a Arhitectura în Alba-Iulia, „Căsuța omulețului LEGO”. „De cum am intrat în clasă am observat câteva fețișoare extrem de nerăbdătoare. Eram convinsă că rezultatele atelierului vor fi demne de o expoziție. Încă de la început m-a impresionat cât de informați erau copiii, majoritatea știind cu ce se ocupă un arhitect și încă în destul de multe detalii.” - arh. Iulia-Maria Nistor 

 

 

Atelier Case Ciripite la ICR

 

Pe 24 iunie, în cadrul evenimentului Noaptea Institutelor Culturale, în Grădina Institutului Cultural Român (ICR) a avut loc atelierul „Case Ciripite – tehnica papier-mâché”. Am „ciripit” şi am povestit despre păsărele şi despre căsuţele realizate anul trecut în cadrul proiectului de strângere de fonduri „Case Ciripite” şi ne-am propus să realizăm şi noi, copii, părinţi şi arhitecţi, propriile căsuţe de păsărele. A îndrumat peisagist Alex Mexi.

 

 

Atelier desen – propunere vitrină magazin

 

De Ziua Copilului a avut loc „Atelierul de desen – propunere vitrină magazin” ce s-a adresat copiilor cu vârste între 6 şi 12 ani care se aflau în trecere cu părinţii sau însoţitorii prin centrul comercial AFI Palace Cotroceni în ziua respectivă. Atelierul a fost conceput pentru încurajarea copiilor de a se exprima creativ prin formă şi culoare. A îndrumat arh. Tavaszi Zoltán.

 

 

Atelier Case Ciripite la Sibiu

 

Pe 21 mai și pe 4 iunie, la Sibiu, în Muzeul în Aer Liber din pădurea Dumbrava, au avut loc atelierele „Case Ciripite” unde copiii s-au jucat de-a detectivii, de-a căutătorii de „comori”, de-a micii designeri de căsuțe de păsări. A îndrumat arh. Iulia-Maria Nistor.

 

EXPO De-a Arhitectura Sibiu 2016 la final

 

În perioada 22 iunie-28 iunie a avut loc la Sibiu expoziția machetelor De-a Arhitectura în Sala Mare de Expoziții a Centrului de Informare Turistică din Primăria Sibiu. Expoziția a cuprins machete ale orașelor imaginate de cei 330 de elevi din 10 clase din județul Sibiu (8 clase din Sibiu, o clasă din Rîu Sadului și o clasă din Agnita) care au studiat De-a arhitectura în orașul meu în anul școlar proaspăt încheiat. Printre machetele celor 10 clase au fost expuse și câteva proiecte ale copiilor din cele două clase care au studiat „De-a arhitectura MINI”.

 

 

EXPO De-a Arhitectura Braşov-Covasna 2016 la final

 

În mai şi iunie au avut loc expoziţiile de final de an din judeţul Braşov. Pe 27 mai aproape 100 de copii şi zeci de părinţi s-au adunat în curtea interioară a Cetăţii Făgăraşului pentru a asista la prezentarea lucrărilor realizate în cadrul proiectului educaţional „De-a arhitectura în oraşul meu”. Ce-a de-a treia ediţie a expoziţiei De-a Arhitectura din Braşov a avut loc pe 7 iunie 2016, în holul foyer al Aulei Universităţii Transilvania din Braşov. Iar pe 21 iunie elevii din Cristian şi-au prezentat lucrările.

 

 

Siniat susţine De-a Arhitectura la Swimathon 2016

 

Siniat, producător de sisteme gips carton, tencuieli și gleturi, susţine pentru a doua oară participarea Asociaţiei De-a Arhitectura la Swimathon Bucureşti. Contribuie astfel la crearea şi implementarea proiectelor educative ale Asociaţiei în şcoli. În acest an, Siniat este alături de echipa ARHimede 1, ai cărei înotatori sunt: Claudiu Furnea, Adrian Soare, Silvia Furnea, Monica Săbău, Giulia Pelin.

 

 

Puteţi încă dona la Braşov Heroes până pe 1 iulie

 

Pe 12 iunie 2016 am alergat, cu mic cu mare, la Braşov Heroes pentru gratuitatea cursurilor opţionale „De-a arhitectura în oraşul meu” care se vor desfăşura în anul şcolar 2016-2017 în judeţul Braşov.

Până pe 1 iulie poţi dona şi tu, pentru ca toţi copiii din clasele înscrise în judeţul Braşov să primească gratuit materialele didactice şi de bricolaj necesare unui întreg an şcolar.

 

 

Atelier De-a siguranţa rutieră în oraşul meu

 

Pe 20 mai a avut loc un nou atelier din programul „Goodyear pentru siguranța celor mici”, un parteneriat Goodyear Dunlop Tires România și De-a Arhitectura. Arh. Ioana Rizea a îndrumat atelierul de la Școala Gimnazială Nr. 146 „I. G. Duca” alături de pilotul de curse Andrei Mitrașcă.

 

Recomandarea De-a arhitectura

 

 

 

Cuminţenia Pământului la Muzeul BNR

Vă recomandăm în perioada 16 iunie 2016 – 31 octombrie 2016, la Muzeul Băncii Naționale a României, expoziției temporară „Cumințenia Pământului” - opera sculptorului Constantin Brâncuși.

„Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, încadrată în categoria „Tezaur”. Sculptura este realizată din calcar crinoidal prin tehnica cioplirii directe și apoi șlefuire, rezultând astfel o lucrare unicat. Brâncuși a povestit că a folosit un bloc de piatră din vechile cariere de calcar din Paris.

Expunerea sculpturii în Sala de Marmură a Palatului Vechi al Băncii Naționale a României face parte din campania națională „Brâncuși e al meu”, care are ca scop informarea publicului privind subscripția publică pentru achiziționarea de către statul român a operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”.

În perioada 16 iunie 2016 – 8 iulie 2016, accesul în Muzeul Băncii Naționale a României este liber, fără programare, din Str. Lipscani nr. 25, destinat în exclusivitate vizitării expoziției temporare dedicate capodoperei brâncușiene.

Foto: www.bnr.ro

 

 

Anunturi Angajare

Lista Completa a anunturilor de angajare poate fi conusltata accesand urmatorul LINK

« May 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
OARTRANSILVANIA

Login or Register

Pentru a accesa aceasta sectiune a siteului trebuie sa utilizati drept Username TNA-ul Dumneavoastra.
In cazul in care ati uitat parola, aceasta se poate reseta accesand linkul :
RECUPERARE PAROLA