A+ A A-

Buletinul Informativ al UPLR martie 2014

Untitled

INFORMARE cu privire la situaţia actuală a unor profesii liberale din Uniunea Europeană, precum şi alte aspecte legate de activitatea acestora

1). Evoluţia profesiei de arhitect în Spania şi provocările cu care se confruntă

 

    Ca şi în cazul avocaţilor sau jurnaliştilor, numărul arhitecţilor în Spania a crescut constant pe parcursul anilor, pornind de la 3.600 în anii ’70 la 60.000 în prezent.

   Acest fapt a cauzat, în mod firesc, schimbări care nu puteau să fie evitate în cadrul profesiei şi a condus la necesitatea reformării ei.

   În pofida faptului că au o diplomă universitară, doar 24% din arhitecţii spanioli câştigă mai mult de 1.000 EURO pe lună. Această profesie, rezervată odată claselor superioare, s – a deschis de – a lungul anilor clasei de mijloc. Un reprezentant al profesiei a precizat că „arhitecţii trec prin aceleaşi transformări ca şi medicii atunci când a fost înfiinţat sistemul public de sănătate. În perioada anterioară, medicii erau remuneraţi cu generozitate de către pacienţii lor şi se bucurau de o anumită poziţie de prestigiu. Dintr – o dată ei au început să fie plătiţi de către stat, fapt ce a condus la pierderea avantajelor şi la schimbarea relaţiei lor cu cetăţenii ”.

    În prezent, arhitecţii se confruntă cu o schimbare similară. Uneori criza reprezintă o oportunitate pentru schimbare. Un alt reprezentant al profesiei sugerează ca studenţii şi universităţile să acţioneze pentru a deschide calea spre noi specializări, mai ales în ceea ce priveşte transformarea. Din păcate, în prezent, nu toţi arhitecţii au posibilitatea să lucreze în domeniile lor proprii şi anume să ştie să întocmească proiecte şi să le realizeze.

    Acest lucru deschide calea unor domenii încă neexplorate cum ar fi redefinirea spaţiului şi reutilizarea unor materiale. Un număr mic de arhitecţi au decis să renunţe la cariera clasică de arhitectură şi au optat pentru inginerie furnizând foştilor colegi de facultate sisteme de construcţii pentru fundaţii şi faţade care răspund mai bine cerinţelor arhitecţilor.

     Un alt domeniu îl reprezintă promovarea unei noi maniere de a concepe urbanismul. În opoziţie cu practicile obişnuite privind proiectele de urbanism, noua concepţie presupune adunarea la aceeaşi masă a câtorva responsabili politici şi a unor birouri de arhitectură pentru a elabora noile proiecte. Plecând de la ideea că oraşul este un loc aparţinând fiecăruia dintre locuitorii săi, decizia de construire sau de renovare nu ar trebui să fie luată fără a consulta, în prealabil, toţi cetăţenii interesaţi.

    Pentru a se putea realiza acest scop, se propune înfiinţarea unei asociaţii care să includă toate părţile interesate în proiectele de urbanism şi care să conducă la un compromis, luându – se în calcul opinia fiecăruia.

   În prezent, nu se ştie unde va duce procesul de reinventare. Un lucru este cert şi anume ca arhitecţii caută să răspundă unei cereri sociale pe care au neglijat – o înainte.

 

2) Uniunea Naţională a Profesiilor Liberale din Franţa - UNAPL realizează un nou studiu  privind profesiile liberale

 

     Cu o lună înainte de alegerile locale din Franţa, Uniunea Naţională a Profesiilor Liberale din Franţa – UNAPL a hotărât să realizeze un studiu naţional referitor la profesiile liberale pe care să- l folosească pentru a interpela candidaţii  cu privire la aşteptările profesioniştilor liberali.

    Perspectivele profesioniştilor liberali din Franţa par a fi destul de sumbre având în vedere că studiul în cauză evidenţiază serioase îngrijorări din partea acestora cu privire la viitorul activităţii lor.  Astfel, şase din zece îşi exprimă îndoiala cu privire la perenitatea activităţii lor. Şi această teamă se amplifică pentru cei care folosesc salariaţi.

    Mai mult, profesioniştii liberali îşi exprimă totala insatisfacţie cu privire la implicarea autorităţilor locale în dezvoltarea economică şi în gestionarea deficitelor publice.

   Această insatisfacţie a determinat circa trei sferturi din profesioniştii liberali să declare că programul economic al fiecărui candidat va fi determinant la momentul votării lui.

    Cu toate acestea, profesioniştii liberali se arată profund ataşaţi de originile lor locale şi nu examinează, la acest moment, ideea de a părăsi regiunea în care acţionează în pofida incertitudinilor cu care se confruntă.

    În legătură cu revendicările profesiilor liberale din Franţa cu ocazia alegerilor locale, Uniunea Naţională a Profesiilor Liberale – UNAPL va lua legătura, prin intermediul delegaţilor, cu diverşi candidaţi pentru a le prezenta realitatea economică a sectorului lor şi a le face cunoscute rezultatele studiului de mai sus.

    UNAPL le va solicita candidaţilor să răspundă la un număr de întrebări şi să – şi asume angajamentul cu privire la mai multe revendicări pe parcursul viitoarelor lor mandate. Un demers similar va fi făcut la nivel naţional cu principalele partide politice.

 

 Întrebările sunt:

a) Ce măsuri vor fi luate pentru reducerea deficitelor şi datoriilor;

b) Care sunt priorităţile cu privire la fiscalitatea întreprinderii. Ce măsuri specifice se au în vedere cu privire la fiscalitatea întreprinderilor liberale;

c) Fac parte întreprinderile liberale din priorităţile candidatului şi cum;

d) Ce măsuri concrete se au în vedere pentru stimularea dezvoltării economice a comunităţilor locale.

Cu privire la angajamentele pe care un candidat şi le asumă în cazul în care va fi ales:

a) Menţinerea, dezvoltarea şi atragerea întreprinderilor liberale în localitatea respectivă;

b) Recurgerea, cu prioritate, la profesioniştii liberali din localitatea respectivă pentru pieţele şi comenzile publice;

c) Recunoaşterea profesioniştilor liberali şi realizarea unei colaborări cu aceştia;

d) Dezvoltarea activităţii întreprinderilor şi serviciilor pentru a favoriza demararea activităţii tinerilor în cadrul întreprinderilor liberale.

 

3) Adoptarea de către Parlamentul European a Programului pentru Sănătate pe perioada 2014 - 2020 

  

  La data de 26 februarie 2014, Parlamentul European a adoptat Programul de Sănătate pe termen lung al Uniunii Europene.

   Programul de Sănătate, care este al treilea de acest gen, se concentrează pe modul în care sănătatea contribuie la creştere şi la realizarea obiectivelor Europa 2020 şi în special cu privire la ocuparea forţei de muncă, inovare şi sustenabilitate.

   Bugetul aprobat pentru noul Program de sănătate a fost fixat la suma de 449,4 milioane EURO pentru perioada 2014 – 2020.

   Suma de mai sus va fi completată cu contribuţii venind din partea autorităţilor responsabile ale statelor membre, precum de la organizaţii neguvernamentale cum sunt organizaţiile internaţionale de sănătate. În multe cazuri, contribuţiile vor reprezenta până la 60% din costul proiectelor.

  

4) Întâlnirea dintre Comisia Europeană şi partenerii sociali din Franţa

   În contextul analizelor detaliate şi recomandărilor făcute de Comisia Europeană fiecărui stat membru în scopul realizării unei politici economice coerente în spaţiul european, Uniunea Naţională a Profesiilor Liberale din Franţa - UNAPL a participat la o întâlnire lărgită în data de 20 februarie 2014 dintre partenerii sociali din Franţa şi oficialităţi ale Uniunii Europene.

    În cadrul întâlnirii au fost abordate numeroase politici dezvoltate de Comisia Europeană în scopul redresării economice, crearea unor indicatori sociali comuni la nivelul Uniunii Europene, reducerea birocraţiei etc.

    Referitor la profesiile reglementate, oficialii Uniunii Europene i – au asigurat pe participanţi că obiectivul lor nu este acela de a reduce calitatea serviciilor furnizate de membrii acestor profesii.

    Cu toate acestea, oficialii în cauză au afirmat că „ un nivel  similar de siguranţă poate fi asigurat clienţilor fără a fi necesară reglementare care presupune măsuri restrictive ”.

 

   Reprezentantul UNPAL, FRANCOIS BLANCHECOTTE a pledat în favoarea sprijinirii de către Uniunea Europeană a profesiilor liberale prin facilitarea accesului lor la fonduri financiare şi a făcut lobby pentru includerea profesiilor liberale ca parteneri cu drepturi depline ai Dialogului Social European.

 

doc-icon

Descărcați noutati profesii liberale martie 2014.doc

Anunturi Angajare

Lista Completa a anunturilor de angajare poate fi conusltata accesand urmatorul LINK

« January 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
OARTRANSILVANIA

Login or Register

Pentru a accesa aceasta sectiune a siteului trebuie sa utilizati drept Username TNA-ul Dumneavoastra.
In cazul in care ati uitat parola, aceasta se poate reseta accesand linkul :
RECUPERARE PAROLA