A+ A A-

Competiția Internațională a Ideilor de Arhitectură: Redefinirea falezei vestice a orașului Salonic

Competiția Internațională a Ideilor de Arhitectură: Redefinirea falezei vestice a orașului Salonic

Fondat în anul 315 î. Hr. și numit in cinstea prințesei Thessalonike, sora lui Alexandru cel Mare, Salonic este un oraș istoric care a cunoscut o dezvoltare dinamica de-a lungul timpurilor. Datorită pozitionarii sale în Nord-Vestul Mării Egee, Salonic a devenit o metropolă multi-etnică. Greci, romani, turci otomani, slavi și evrei au trecut prin secole, lăsându-și amprenta asupra culturii și stilului architectural al orasului.

Arxellence 2 Thessaloniki landmark 2

“Umbrelele din Salonic”, latura estică

 

Latura vestica a metropolei, care include portul orașului, a fost utilizata preponderend ca zona industriala, insa pozitionarea costala unica poate reprezenta un varf de lance pentru dezvoltarea si regenerarea urbana sustenabila si transformarea zonei intr-un vibrant pol regional si international. Din păcate, astăzi zona de pe malul vestic este o zonă urbană incomplet utilizată, reprezentând probabil una dintre cele mai subdezvoltate zone ale orașului. Desigur aceasta situatie are un impact asupra imaginii, atractivitatii si productivitatii metropolei. Inițiativele din trecut menite sa faciliteze transformarea zonei intr-un pol de dezvoltare urbana nu au adus rezultatul scontat si, astfel, provocarea încă există!

Arxellence 2 competition area 2

 

Competiția Arhitecturală “ArXellence 2 este O Competitie internationala de idei, realizata intr-o singura etapa, deschisă si cu participare gratuita pentru toti participantii care urmărește să evidențieze designul inovator ca instrument ideal pentru succesul creării noului Central Business District (CBD) din Salonic. Competiția, avizata de Uniunea Internationala a Arhitectilor (UIA), este organizata si sponsorizata de ALUMIL - o companie internațională cu capital elen, specializată în dezvoltarea  sistemelor din aluminiu pentru aplicatii arhitecturale avansate. Competiția va fi realizată în conformitate cu Regulamentul Standard UNESCO pentru Competiții Internaționale în Arhitectură și Urbanism și recomandările UIA pentru cele mai bune practici.

Arxellence 2 logos UIA ALUMIL

 

Mai exact, obiectul competiției consta in proiectarea pe o suprafata de peste 120.000 mp, amplasata in spatele portului existent, a unui nou District de Afaceri Central. Locația avantajoasă, in imediata proximitate cu zona portuara si centrul istoric al orasului, in vecinatatea retelelor rutiere si feroviare importante, precum și în apropierea zonelor cu o importanta infrastructura logistica si industriala, oferă oportunități pentru o dezvoltare economică durabilă.

Mai mult, zona va fi semnificativ revitalizata odata cu finalizarea marilor proiecte de infrastructura precum modernizarea portului, inaugurarea retelei de metrou din Salonic si a retelei feroviare suburbane de vest. Aditional, pina in anul 2021 va fi finalizata constructia noilor terminale a Aeroportului International din Salonic, transformandu-l intr-un aeroport modern, cu o cretere semnificativa a capacitatii de procesare, conectând orașul cu intreg mapamondul.

 

Arxellence 2 competition area 3

Latura de vest din Salonic, zona competiției

Astfel, beneficiind de un puternic potential pentru o dezvoltare durabila Competiția de Idei Arhitecturale “ArXellence 2 reprezintă o provocare majoră pentru realizarea unui proiect de regenerarea urbană cu sanse importante de implementare. Este primul pas, in mare parte decisiv, pentru realizarea asteptarilor de a construi un Salonic cosmopolit. Speranta noastra este ca propunerile vizionare primite in cadrul competitiei vor pava calea catre regenerarea zonei urbane aflate in degradare, impulsionand initiative ale administratiilor locale si incurajand participarea sectorului privat. De altfel, confirmand deosebita importanta si caracterul social al prezentei initiative, competitia se va desfasura sub auspiciile Ministerului de Mediu si Energie al Greciei, Guvernului Regional al Macedoniei Centrale, Municipalitatii orasului Salonic si Consiliului Arhitectilor din Salonic.

Startul competitiei a fost dat pe 9 Martie 2020, iar termenul limta pentru inregistrarea participantilor este data de 25 mai 2020. Data limită pentru depunerea de propuneri este de 15 Octombrie 2020. Fondul de premiere asigurat de organizator este de 60.000 €, iar cei 6 castigatori, alaturi de 4 mentiuni onorifice vor fi anuntati in cadrul Ceremoniei de Premiere care se va organiza in data de 25 Noiembrie 2020. Ceremonia de premiere va fi urmată de un eveniment expozitional de 20 de zile, timp in care propunerile vor fi expuse in incinta Primariei orasului Salonic si in incinta Filarmoniei din Salonic. In vederea obtinerii conditiilor de participare oficial aprobate de  Uniunea Internationala a Arhitectilor si pentru a va inregistra in calitate de participant, vă rugăm să vizitați site-ul oficial al competiției: www.alumil.com/arxellence.

 

Anunturi Angajare

Lista Completa a anunturilor de angajare poate fi conusltata accesand urmatorul LINK

« January 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
OARTRANSILVANIA

Login or Register

Pentru a accesa aceasta sectiune a siteului trebuie sa utilizati drept Username TNA-ul Dumneavoastra.
In cazul in care ati uitat parola, aceasta se poate reseta accesand linkul :
RECUPERARE PAROLA