A+ A A-

Programul de lucru Arhitectura şi Copiii al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (UIA)

 

architecture and children

Programul de lucru Arhitectura şi Copiii al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (UIA)

 

Premiile CUBURILE DE AUR

 

Ordinul Arhitecţilor din România, ca membru al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (U.I.A.), organizează selecţia naţională de proiecte de educaţie în arhitectură, destinate copiilor din primii ani de şcoală până la 18 ani. Selecţia naţională de proiecte se derulează în vederea participării României la premiile Cuburile de Aur, eveniment trienal desfăşurat în cadrul Congresului Internaţional al U.I.A.

 Organizatori

 

Uniunea Internaţională a Arhitecţilor (UIA) a fost înfiinţată în anul 1948 prin reunirea arhitecţilor din întreaga lume, indiferent de naţionalitate, rasă, religie sau concepţie arhitecturală, într-o federaţie de organizaţii naţionale.

 

Scopul UIA este să le dea posibilitatea arhitecţilor să dezbată idei şi concepte, să-şi împărtăşească experienţe, să-şi extindă cunoştinţele şi să înveţe din varietatea acestora, pentru a juca un rol mai pregnant în îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a vieţii oamenilor.

 

Programul de lucru Arhitectura şi Copiii (UIA Architecture & Children Work Programme – http://uia-architecture-children.bak.de/index-en.html) este un program global derulat de UIA, încadrat în tematica Arhitectura şi Societatea. În cadrul acestui program, se organizează Premiile Cuburile de aur, acordate organizaţiilor/instituţiilor/formatorilor ce contribuie la consolidarea bazei culturii arhitecturale prin sprijinirea copiilor, din primii ani de şcoală până la 18 ani, în a înţelege arhitectura şi procesele care determină formarea mediului în care trăim.

 

Efortul acestor formatori susţine dezvoltarea unor adulţi care să poată participa efectiv la crearea şi utilizarea inteligentă a arhitecturii de calitate, umane, sustenabile şi conştiente de contextul în care se dezvoltă.

 

 Categorii de premii

1. Premiul pentru şcoli

Premiu destinat şcolilor generale şi liceelor, unde se predă conform programei aprobate la nivel naţional (şcolile vocaţionale din domeniul artei, arhitecturii, design-ului sau din domenii conexe nu se pot înscrie la această categorie).

2. Premiul pentru instituţii

Premiu destinat muzeelor, galeriilor, fundaţiilor, asociaţiilor şi altor organizaţii similare care derulează programe educaţionale în nume propriu sau în colaborare cu alţi parteneri (şcolile vocaţionale din domeniul artei, arhitecturii, design-ului sau din domenii conexe se pot înscrie la această categorie).

3. Premiul pentru presă scrisă

Premiu destinat persoanelor sau organizaţiilor active în domeniul presei scrise (sunt eligibile articole, cărţi, reviste, materiale educative care nu intră la categoria audio - vizuale).

4. Premiul pentru presă audio-vizuală

Premiu destinat persoanelor sau organizaţiilor active în domeniul presei audio-vizuale (sunt eligibile proiecte precum documentare, filme, programe TV, materiale educative audio-vizuale).

Este important de reţinut faptul că participarea cu un anumit proiect se poate face la o singură categorie de premiere. În schimb, un participant poate înscrie mai multe proiecte în concurs, la categoria aferentă fiecăruia. Premiile Cuburile de aur din cadrul Programului de lucru UIA Arhitectura şi Copiii nu sunt o „competiţie” pentru care participanţii să fie nevoiţi să producă proiecte noi. Dimpotrivă, este o invitaţie de a prezenta proiecte în derulare sau încheiate sau evenimente care au avut loc în perioada septembrie 2011-15 martie 2014 (termenul limită al transmiterii proiectelor înscrise în competiţie).

Criterii de evaluare a proiectelor

 - Prezentarea clară şi concisă a obiectivelor educaţionale – ce vor învăţa copiii şi ce deprinderi vor căpăta în cadrul programului educaţional.

 - Contribuţia programului educaţional la dezvoltarea înţelegerii conceptelor de arhitectură în rândul copiilor.
 - Contribuţia programului educaţional la înţelegerea conceptului de sustenabilitate socială, economică şi ecologică de către copii.
 - Contribuţia programului educaţional la încurajarea sensibilităţii, a creativităţii şi a gândirii critice pentru copii.
 - Nivelul de amuzament şi atractivitate pentru grupele de vârstă.
 - Nivelul de sprijin acordat programului educaţional de către autorităţile de resort sau de către comunitate.
 - Nivelul de implicare a unor parteneriate interdisciplinare în derularea programului educaţional.
 - Posibilitatea de stabilire a unui caracter permanent de derulare a programului educaţional.

 

Calendar

Martie 2013 – lansarea competiţiei

Aprilie 2013 – Martie 2014 – procesul de selecţie la nivel naţional

1 septembrie 2013 – notificarea Programului de lucru UIA Arhitectura şi Copiii asupra participării naţionale

15 martie 2014 – termenul-limită pentru transmiterea nominalizărilor naţionale la UIA

Aprilie 2014 – jurizarea şi anunţarea câştigătorilor

August 2014 – ceremonia de premiere în cadrul Congresului UIA de la Durban, Africa de Sud 

 

Desfăşurarea evaluării

Procesul de evaluare a proiectelor cuprinde două faze: la nivel naţional, derulată de Ordinul Arhitecţilor din România ca Secţie Membră a UIA; la nivel internaţional, constând în jurizarea şi premierea proiectelor câştigătoare.

 

1. Faza naţională (selecţie şi nominalizare):

 

În vederea participării la selecţia naţională de proiecte, autorii vor transmite secretariatului O.A.R. formularul oficial de participare completat şi, ulterior, documentaţia de înscriere, conform machetelor prezente în kit-ul oferit de organizatori.

Formularul oficial de participare
Documentaţia de înscriere a proiectelor în concurs va conţine următoarele materiale:


a. un poster format A2 (rulat), conform machetei descărcabile din kit, care va conţine următoarele elemente:

 - scurtă descriere a proiectului şi a realizatorilor săi;
 - ilustrare a proiectului (formatul ilustraţiilor va fi determinat de natura proiectului şi este la libera alegere a participanţilor);


b. 2 exemplare ale unui CD care va conţine posterul în format A2, elaborat conform machetei (la rezoluţie înaltă pentru imprimare şi la rezoluţie mică pentru postare pe website)

 

c. selecţie de materiale utilizate în proiect (cărţi, instrumente, jocuri, filme, discuri, caiete de activităţi), în forma şi în limba în care au fost produse iniţial.

 

Documentaţia de înscriere va fi depusă la secretariatul O.A.R. personal sau prin poştă (la adresa strada Pictor Arthur Verona nr. 19, sector 1, Bucureşti, cod poştal 010312). Termen-limită pentru depunerea documentaţiei: 27 februarie 2014, orele 17.00 (data poştei).

 

Etape ale selecţiei naţionale:

 - 27 ianuarie 2014 – termen-limită pentru înscrierea în concurs, prin transmiterea formularului oficial de participare (descărcabil aici) pe adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau prin postă
 - 27 februarie 2014 – termen-limită de transmitere a documentaţiei de înscriere a proiectelor
 - 1 martie 2014 – jurizarea proiectelor transmise
 - 5 martie 2014 – anunţarea rezultatelor
 - 6-10 martie 2014 – termen-limită pentru depunerea contestaţiilor
 - 11-13 martie 2014 – analiza contestaţiilor
 - 14 martie 2014 ­– transmiterea nominalizărilor către secretariatul internaţional al concursului

Componenţa juriului:

Tincuţa Apăteanu, CEO Asociaţia Edusfera,

arh. Alexandru Beldiman,

arh. Monica Lotreanu,

lect. dr. arh. Horia Moldovan,

Cătălin Mosoia, jurnalist

 

2. Faza internaţională (premiere)

 

 - 15 martie 2014 – termen-limită pentru transmiterea nominalizărilor
 - aprilie 2014 – jurizarea internaţională şi anunţarea rezultatelor
 - august 2014 – ceremonia de premiere în cadrul Congresului UIA de la Durban, Africa de Sud

 

Premii şi ceremonie

Premiul pentru fiecare câştigător al celor 4 categorii va consta într-un certificat de premiere şi/sau un trofeu. Toate proiectele participante vor fi prezentate în cadrul expoziţiei Programului de lucru Arhitectura şi Copiii, în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Congresului UIA, desfăşurat la Durban, Africa de Sud, în perioada 3-7 august 2014.

 

zip-6

Adobe-Reader-big-icon 370

Descărcaţi selectie_nationala_proiecte_UIA

Descărcaţi anunt_selectie_nationala_proiecte_UIA

Copil si casa site

 

Anunturi Angajare

Lista Completa a anunturilor de angajare poate fi conusltata accesand urmatorul LINK

« January 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
OARTRANSILVANIA

Login or Register

Pentru a accesa aceasta sectiune a siteului trebuie sa utilizati drept Username TNA-ul Dumneavoastra.
In cazul in care ati uitat parola, aceasta se poate reseta accesand linkul :
RECUPERARE PAROLA