Publicatii
Va semnalam aparitia unor brosuri privind tehnologiile, elaborate de Comitetul pentru eficienta energetica a cladirilor al Platformei europene pentru tehnologii in constructii (ECPT), avand urmatoarele teme:
- solutii privind materialele inovatoare
- sisteme de cladiri eficiente energetic
- solutii de incalzire, ventilatie, aer condiţionat (HVAC) si de iluminat
- metodologii de monitorizare si diagnostic – proiectarea destinata reabilitarii si modernizarii
- solutii la nivel urban si judetean
Brosurile sunt disponibile pe site-ul Comitetului pentru eficienta energetica a cladirilor al ECPT, pe link-ul
Care este statutul arhitectului în România recentă? Cum ne situăm în raport cu autoritățile și politicienii? Dar cu societatea civilă? Cât mai ține tranziția în urbanism? Ce se întâmplă cu profesia de arhitect în Europa? Cum măsurăm calitatea în arhitectură? Ce fel de școală de arhitectură vrem?
Joi, 4 decembrie 2014, la ora 19:00 (librăria Cărturești, Iulius Mall, Cluj) vă așteptăm la lansarea-dezbatere a volumului Arhitecţi, arhitectură şi oraşe. Despre profesia de arhitect şi cum se construieşte în România recentă, publicat anul acesta de editura Simetria din București. Autorul cărții este Șerban Țigănaș, arhitect și președinte al Ordinului Arhitecților din România, alături de care vor fi la eveniment Mirela Duculescu, istoric de artă și director al editurii Simetria și Varga Attila, cercetător la Institutul de istorie „George Barițiu”. Dialogul, la care publicul este invitat să participe, va fi moderat de sociologul și jurnalistul Marius Bența.
Volumul Arhitecţi, arhitectură şi oraşe. Despre profesia de arhitect şi cum se construieşte în România recentă de Şerban Ţigănaş reprezintă o culegere de texte cu același numitor comun: referinţa la profesia de arhitect, la rezultatele ei în legătură cu arhitectura și la fenomenele complexe, dar insuficient de bine înțelese, legate de construire. Toate – articole, editoriale, prelegeri, documente de strategie ale Ordinului Arhitecţilor din România, interviuri, omentarii și dialoguri cu mentori sau persoane cu viziune – provin din ultimii circa zece ani, din perioada cu cea mai mare influență asupra dezvoltării României recente (2001-2013) fie că vorbim de cel mai mare elan economic și constructiv, fie de cea mai complicată criză.
Autorul explică legăturile insuficient clarificate dintre cadrul complex în care lucrează arhitecții, arhitectura perioadei și orașe ca specie generică definitorie pentru societățile contemporane. Este o contribuție la autocunoașterea profesiei, la deschiderea ei către societate și poate, mai ales, la anticipare și construcția viitoare. Cartea dorește să fie o arhitectură prin gând și cuvânt, care propune spre analiză lucidă o serie de teme recurente: responsabilitatea civică şi culturală a arhitectului, relația cu clientul și cu societatea, organizarea profesiei, educaţia în arhitectură, calitatea şi sustenabilitatea în arhitectură, urbanismul românesc recent, arhitectura spaţiului public, dezastrul şi situaţia patrimoniului, starea profesiei la nivel european şi adaptarea ei la criză.
Şerban Ţigănaş (n. 1963), arhitect practicant (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, 1988), fiu de constructori, trăieşte şi lucrează la Cluj şi Bucureşti. Printre altele, profesor la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (din 1996), partener din 1997 la biroul de arhitectură şi inginerie DicoşiŢigănaş din Cluj, membru fondator al Ordinului Arhitecţilor din România – OAR (2001), asociat al biroului de urbanism Planwerk Cluj (2003), membru în board-ul director şi responsabil cu comunicarea al Consiliului Arhitecţilor din Europa – ACE/CAE (2008-2010). Architizer A+ Award şi Premiul preşedintelui Uniunii Arhitecţilor din România (Bienala Naţională de Arhitectură 2012) pentru Cluj Arena. Interesat de interfaţa dintre şcoala de arhitectură,
comunitate şi oraş. Iniţiator şi co-autor al volumului Arhitect în România. Studiu de fundamentare a politicilor naţionale pentru arhitectură (Eikon, Cluj-Napoca, 2010). În cadrul OAR a avut un rol determinant în studierea profesiei de arhitect şi realizarea primei
politici pentru arhitectură în România, cultura mediului construit şi calitatea vieţii (2010-2015). Din anul 2010, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România.
Volumul a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, din Timbrul Arhitecturii.
www.simetria.ro
![]() |
|
Site-ul "TTSB - Training Tools for Sustainable Buildings " de cursuri pentru instruire on-line în domeniul construcţiilor sustenabile este acum deschis pentru public: www.constructie-durabila.org |
|
Acest proiect a fost finanţat în cadrul programului Transfer de Inovare Leonardo Da Vinci - "Training Tools for Sustainable Buildings".
Acest site conţine un corpus de cunoştinţe privind energia regenerabilă, gestionarea calităţii aerului de apă, deşeuri, materiale, mai mult de 160 de exemple de clădiri sustenabile din Europa şi din lume, un glosar în cinci limbi, un instrument de creare de cursuri şi de testare a cunoştinţelor, legislaţia celor cinci ţări partenere în proiect: Franţa, Italia, România, Grecia şi Austria, o rubrică "pentru a cunoaşte mai mult". |
Puteţi de asemenea înscrie proiecte dacă doriţi să apară pe acest site trimiţând o cerere pe adresa de mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. în urma căreia veţi primi o fişă în care să completaţi informaţiile proiectului.
Pentru a vă înregistra pe site vă rugăm să trimiteţi datele dvs. (adresa de email, nume şi prenume, adresa poştală, ocupaţie, număr de telefon) pe adresa de email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. şi veţi primi în scurt timp un cod de acces. |
![]() |
|
Avem plăcerea de-a vă anunţa că a apărut numărul 12-13 al Revistei Urbanismul cu tema “Sisteme urbane”.
|
|
![]() |
|
![]() |
Editura Ozalid a lansat in decembrie 2012 primul volum al seriei Arhitectura Romaneasca in Detalii, dedicat locuintelor. Lansarea a avut loc la Casa Ion Mincu – sediul OAR National; puteti vedea cateva imagini aici.
Cartea prezinta 15 proiecte de locuinte contemporane realizate in Romania, impreuna cu detaliile de executie. Volumul include proiectul studentesc Prispa, finalist la competitia internationala Solar Decathlon Europe. Volumul este completat cu articole tehnice ce trateaza mai multe subiecte de interes pentru activitatea de proiectare: traditional si contemporan in arhitectura de detaliu, lumina in arhitectura locuirii, optimizarea structurilor de rezistenta, importanta studiului geotehnic.
Puteti afla mai multe despre carte pe pagina de internet a editurii: www.ozalid.ro/locuinte si puteti rasfoi volumul aici.
Cartea poate fi achizitionata prin comanda on-line de pe site-ul editurii la adresa www.ozalid.ro/comanda.
Oferim o reducere de 10% (de la 280 RON la 252 RON), pentru comenzi mai mari de 5 exemplare. Comenzile vor fi livrate intr-un singur colet; la cerere putem emite facturi pentru fiecare volum in parte.
Pentru mai multe detalii privind aceasta oferta va rugam sa ne contactati la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." target="_blank">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau la numerele de telefon 0740 259 957 sau 021 411 28 00.
Lansarea revistei a fost acompaniată de o dezbatere moderată de Adriana Măgeruşan, despre arhitectura contemporană a Clujului - ”Spre un Cluj Cool” și de o vânzare de carte de arhitectură.
SPEAKERI
- Șerban Țigănaş
- Dana Vais
- Ciprian Mihali
- Norbert Petrovici